TWC de Kempen 65 jaar in vogelvlucht

TWC de Kempen werd ‘bedacht’ tijdens een busreis naar Valkenburg in 1946. Supporters van de lokale held Jo Prins besloten dat er in Valkenswaard nu maar eens een echte wielerclub moest worden opgericht. Er meldden zich 23 leden en de contributie was 0,23 Euro per maand. Hotel Riche op de Markt in Valkenswaard vormde een geschikt clubhuis. Vier weken na de oprichting werd de eerste ‘Ronde van Valkenswaard” georganiseerd, de winnaar was Gerard Geboers (zie foto).

Geschiedenis 65jaarvogelvlucht 1

In de jaren daarna groeide de club gestaag tot 125 leden in 1953. Toen ging het wat minder met de club omdat we geen “Koninklijke goedkeuring” kregen en dus geen lid konden worden van de K.N.W.U. In 1954 werd het nieuwe clubhuis ‘café Jan Lavrijssen’. In 1956 was de club niet meer actief. Maar in 1958 nam een nieuw bestuur het over en in 1963 werd eindelijk de goedkeuring verkregen. Toen ging het snel beter met de club.

Geschiedenis 65jaarvogelvlucht 2

In 1967 werden de eerste jeugdleden aangemeld. In dat zelfde jaar werd ook voor de eerste keer een ‘veldrit’ georganiseerd. In 1969 wint een zekere Joop Zoetemelk onze amateurronde. De Kempen organiseert bovendien voor het eerst een jeugdronde, maar niet in Valkenswaard: in Oirschot! In 1970 verschijnt voor de eerste keer ons clubblad ‘naar de top’

In het topjaar 1971 waren er 222 leden verdeelt over alle denkbare disciplines. Er werden 360 prijzen gereden, waaronder 34 overwinningen. Ook werd de jeugdafdeling officieel opgericht en werden er maar liefst 5 amateurrondes en diverse jeugdwedstrijden georganiseerd. In 1973 wordt Peter Winnen lid van de club. Hij en twee andere TWC de Kempen renners (Jules Maenen en John Bogers) deden ook ooit mee aan de Toer de France. Jules Maenen en Peter Winnen namen bovendien ook deel aan de Olympische Spelen. In 1974 wint Gerrie Knetemann onze profronde van Valkenswaard. In 1975 wordt de ‘clubcompetitie’ opgericht, die nu nog steeds bestaat. In 1976 telt de club 300 leden en in 1981 maar liefst 400. In 1984 wordt TWC de Kempen renner Frank van Bakel nationaal kampioen en 3de op het wereldkampioenschap veldrijden. In dat zelfde jaar openen we onze eigen wielerbaan.

Met 486 leden begint TWC de Kempen aan haar 40 jarige jubileum in 1987. Om het jubileumjaar goed te vieren werden de eerste drie plaatsen in de Ronde van Valkenswaard bezet door Kempen renners: Wim Daams, Jan Burgmans en Jannes Slendebroek. In 1989 krijgt de club een nieuwe sponsor; Gouden Leeuw fietsen/ Swallow tweewielerbanden.

In 1990 wordt Kempen renner Peter Winnen Nederlands kampioen bij de profs. In 1991 schakelen we binnen de club over van handgeschreven documenten naar geprint! We ontsluiten daarmee het nieuwe digitale tijdperk. In 1992 maken we plannen voor een eigen clubparcours en gebouw, iets wat eind 1992 gerealiseerd wordt (zie foto beneden). Dan verruilen we definitief café Jan Lavrijssen voor ’t Verzetje’. In 1992 organiseert de toerafdeling voor de eerste keer een veldtoertocht.

Geschiedenis 65jaarvogelvlucht 4

Ook organiseert de jeugdafdeling maar liefst 5 jeugdronden! In 1993 wordt de StichtingValkenswaards Profcriterium opgericht die de Ronde van Valkenswaard moet gaan organiseren. In datzelfde jaar organiseert de nieuwe Stichting weer een profcriterium in de vorm van een dernycours (John van den Akker winnaar).

In 1994 wordt voor de laatste keer dit profcriterium achter derny’s verreden (winnaar Gerrit de Vries) Door twee jaar onder barre weersomstandigheden de wedstrijd te hebben moeten verrijden met een zeer tegenvallende publieke belangstelling, beëindigt de Stichting haar pogingen om Valkenswaard weer een profwielerronde terug te geven. In 1994 vind de 25ste jeugdronde van Dommelen plaats. Ook wordt er in dit jaar voor het eerst een eigen jurywagen gebruikt. In november werd er op en bij ons parkoers (zie foto) voor de eerste keer een landelijk toernooi jeugdveldrijden georganiseerd.

In 1995 treed een nieuwe sponsor aan; Wilvo Metaalbewerking uit Bergeijk (zie foto met de jeugdafdeling in 1995). Ook wordt er dit jaar een ATB afdeling opgericht. In 1996 is er de eerste ATB toertocht. In 1997 viert TWC de Kempen haar 50 jarig bestaan. Een geheel nieuw hoofd- en jeugdbestuur wordt verkozen om de vereniging de komende jaren te leiden. Ex-prof Hans Daams wordt, naast anderen, jeugdleider. Het jubileum jaar wordt afgesloten met 405 leden. De veldtoertocht trok in 1998 een record aantal van 1110 deelnemers. Na enkele jaren van afwezigheid door financiële problemen is er in 1998 weer een ronde van Valkenswaard.

 

In 2000 begint de ATB afdeling haar eigen club. Jammer, maar zo kan TWC de Kempen zich meer richten op haar hoofdtaak; wielrennen en veldrijden. In 2003 organiseert de vereniging nog altijd de landelijke jeugdtoernooien op de weg. Dit jaar waren er maar liefst 390 deelnemers. Er worden dit jaar ook plannen gemaakt om het oude clubgebouw te vervangen of op te knappen. In 2005 is er voor de eerste keer een TWC De Kempen website! Naast Wilvo heeft de club nu ook ‘Lemmens Metaalbewerking’ als grote sponsor. De ‘omloop der grensstreek’, onze toertocht, wordt omgedoopt in de ‘Hans Daams’ classic. Ook treedt er dit jaar een nieuw jeugdbestuur aan, met nieuwe ideeën. Er werd meteen een jeugdkamp en een jeugd feestavond georganiseerd. In 2006 waren er maar liefst 3 Nederlands kampioenen bij de jeugd en een absoluut record aan deelnemers bij het landelijk jeugdtoernooi; 500.

Voor de eerste keer wordt er in 2006 ook een eigen veldrij baan aangelegd op het midden terrein. Dit jaar was er geen jeugdronde van Dommelen, maar wel de jeugdveldrit. In 2007 hadden we geen tijd voor de jeugdronde van Dommelen want we organiseerden het Nederlands kampioenschap voor de jeugd op de weg! Uiteindelijk waren er maar liefst 780 deelnemers! De club vierde in 2007 ook haar 60 jarig jubileum. In 2008 organiseert TWC de Kempen voor de eerste keer een jeugd-tijdrit. Ook worden dit jaar plannen gemaakt voor het oprichten van een LSE team. Jeugdleden kunnen op die manier via de nieuwelingen en junioren doorstromen naar een landelijk team. In 2008 wordt ook een begin gemaakt met de nieuwbouw van het clubgebouw, dat in 2009 wordt afgerond. Tijdens de laatste training voor de jeugd in 2009 komen Maarten den Bakker en Piet Rooijakkers de jeugd van adviezen voorzien. De website van de club krijgt haar huidige vorm.

Heeft u suggesties voor het geschiedenis deel van de TWC de Kempen website? Heeft u nog oude foto’s, krantenknipsels e.d, neem dan even contact op met een van onze webmaster

Scroll naar boven