Een groot deel van jullie weet hoogstwaarschijnlijk niet dat we onder onze leden ook een prof hebben rijden, namelijk Patrick van Leeuwen. In het veldseizoen komt hij uit voor Orange Babies Cycling Team. Afgelopen week werd bekend dat hij aan de selectie voor de wereldbeker in Valkenburg toegevoegd werd.
Hieronder een verslag van hem over deze wedstrijddag.

Op naar wereldbeker Valkenburg

Afgelopen dinsdag pas op laatste moment te horen gekregen dat ik geselecteerd was voor de Wb Valkenburg. Vanaf toen kon ik me daarop gaan richten.
Op zondagochtend thuis eerst een half uurtje heel rustig losgereden op de tacx, dit om het lichaam wat opgang te laten komen en de benen los te rijden. Daarna met een wagen vol materiaal op naar Valkenburg. Omdat het zomerse temperaturen waren heel de dag al veel aan het drinken om de vochtvoorraad maximaal te laten zijn voor de koers. Aangekomen worden de spullen door de mekanieker klaar gezet en heb ik op het gemak omgekleed en ben ik gaan eten.


Om half 1 stond de parkoers verkenning op het programma. Hier bleek al vlug dat het een heel zware en lastige cross ging worden en heel veel zweten door de hitte. Veel korte steile klimmen, modderige schuine hellingen en moeilijke afdalingen. Kortom een super mooie cross! Wel was er een beetje twijfel voor de bandenkeuze. Voor gewone 32mm grifo tubes was het net te glad, en ik koos na 4 rondjes verkennen voor de smallbird 32mm ( dit is een profiel tussen de normale en grofste tube in ).
Hierna nummers opspelden reepje nog naar binnen en veel drinken. Zo een 40 min van te voren goed gaan warm rijden op de weg, maar niet te gek deze keer door de hitte. Om het lichaam al niet te warm te laten lopen.

START: ik was goed weg en kon meteen heel wat plaatsen winnen, helaas in het gedrang bij de bocht van de materiaalpost, werd ik letterlijk de post ingebeukt. Hierdoor moest ik wisselen in de hele drukke post, ik had mijn 2e fiets met gewone 32mm tubes staan en deze kreeg ik dus ook. Achteraf een goeie gedwongen keuze aangezien het parcours verder was opgedroogd. Hierdoor verloor ik wel 10 a 15 plaatsen mee en was ik pas bij de laatsten weg. Maar ik voelde me goed en kon vrij vlug wat plaatsen winnen, wel geprobeerd niet over mijn toeren te gaan tot half koers. Dit vanwege de gevaarlijke hitte. Tijdens de cross ook 3x in de post geweest om even te drinken en wat water over me heen te gooien voor verkoeling. Kon goed opschuiven en kwam voor plek 23 te rijden bij renners die normaal een heel eindje voor me zitten. Dit gaf echt moraal en kon heel diep gaan. Tot de laatste ronde ging het goed, toen was mijn tank helaas leeg en kwam ik echt tegen kramp aan te zitten. Ik moest en kon niet anders dan wat tempo terug te nemen, ik verloor nog wat plaatsen maar eindigde voor mij op een goeie 26e plaats. Hier was ik echt heel tevreden mee en had ook een goed gevoel. Zeker nadien ook even goed beseft hoe mooi het is om deze wedstrijden te rijden voor veel publiek en goeie sfeer. De aanmoedigingen van mensen die je kent en die je zelfs niet kent doen heel goed. Hierdoor kun je echt meer dan je denkt!

patrick van leeuwen 2

Heel belangrijk na de koers je eigen goed verzorgen!! Meteen je hersteldrank nemen en veel water drinken om je vocht verlies aan te vullen. Nadien ook 20min heel rustig op de roller uitgereden en daarna zo vlug mogelijk een goeie maaltijd eten. En ik weet het Friet is lekker na de koers, maar het is beter en zeker even lekker om een gezonde maaltijd te eten ;-) Dit alles om het herstel zo vlug mogelijk ingang te zetten.

Zodoende kun je vlugger weer een goeie training doen of voor mij nu het geval dinsdagavond al weer koersen in de NachtvanWoerden.

groeten Patrick van Leeuwen en tot op de cross!!
En 1 belangrijk punt: Geniet van de sport en prestatie die je levert en zoek de positieve punten ook al is dat soms moeilijk. Plezier erin hebben in ALLES!

Our website is protected by DMC Firewall!