Ploegleider Toon de Greef: "Rabobank Kersenronde, altijd speciaal"

Mierlo. Hij kent bij wijze van spreken elke bocht en klinker in het parcours van de Mierlose 'Kersenronde' en toch wordt deze week de 15 kilometer lange omloop waar aanstaande maandag 25 mei de 38ste editie van de Rabobank Kersenronde wordt verreden nog maar eens grondig verkent door wielerploegleider Toon de Greef uit Mierlo. Een ploegleider die niets aan het toeval overlaat en eentje die van zijn hart geen moordkuil maakt getuige de kritische noten aan het adres van de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. "Men moet eens naar de verenigingen en mensen die wekelijks in de koers (mee)rijden luisteren. Het is toch te gek dat niet iedereen mag meedoen aan de Clubcompetitie. Het schrappen van de Elite/Beloftecompetitie. Onvoorstelbaar", aldus de Mierlose ploegleider van TWC De Kempen welke met een heel speciaal gevoel uitkijkt naar de aanstaande 38ste editie van de Rabobank Kersenronde waarvan de start en finish op amper één kilometer van zijn voordeur staat gepland.

In gesprek met de voormalig Amateur renner van 'Trap Met Lust' en 'De Kersenlanders' is het meer 'luisteren naar, dan praten met', zo gepassioneerd kan de Mierlonaar over zijn grote passie, de wielrennerij vertellen. Van januari tot en met oktober gaat zowat al zijn vrije tijd op aan zijn werk als wielerploegleider van TWC De Kempen, de Toer- en Wieler Club uit Valkenswaard welke misschien het best omschreven kan worden als een 'professionele amateurvereniging'. Wie een kijkje neemt op de website van De Kempen wordt snel duidelijk dat Toon de Greef als wielerliefhebber bijna geen betere club had kunnen treffen dan de Valkenswaardse club welke een uitstekende samenwerking onderhoud met het continentale cycling team van Baby-Dump. Het is dan ook niet vreemd dat 'Antoon', zoals Toon wel eens wordt genoemd het uitstekend naar de zin heeft en niet voor niets al zeven jaar met hart en ziel zich inzet voor het wielergebeuren bij TWC De Kempen. Na zes jaar actief te zijn geweest als ploegleider van de Helmondse Tour & Wielerclub Buitenlust, verkaste De Greef in 2008 naar zijn huidige club en had hij enkele jaren de regie over de Elite/Belofte ploeg. Na een jaartje op de achtergrond werd de Mierlonaar benaderd om tijdelijk de rol van ploegleider van de Amateurs op zich te nemen. Dit bleek hem alsmede de renners zo goed te bevallen dat hij instemde deze rol definitief op zijn schouders te nemen. Een job die hem op het lijf is geschreven. Regelen, organiseren, de juiste teamsfeer creëren, laat dat maar over aan Toon de Greef ! Zijn eerste uitdaging was een nieuwe ploeg samenstellen. Een mix van oudere en jongere renners. Een soort van leerschool. Menig ereplaatsen werden behaald. Dit hadden er nog meer kunnen zijn ware het niet dat de ploeg van De Greef een echte sprinter miste. Met de komst dit seizoen van de ervaren rot Marc van Grinsven uit Deurne heeft hij extra troeven in handen als het aankomt op een sprint. Ook de komst van renners als Dennis Vugts, Marco van Schijndel en Jeroen Stasse maakten het team completer en leverde de voorbije maanden al menig extra succesje op. "Maar niet alleen de bloemen en de kussen van de Rondemiss zijn belangrijk. Ook het feit dat jonge renners als bij voorbeeld Jordy van Sambeeck beter worden en wellicht later kunnen doorstromen naar de Elite/Belofte vinden wij als opleidingsteam heel belangrijk", aldus Toon de Greef welke ook bijzonder is te spreken over Nico van Dijk, een plaatselijke renner uit Mierlo welke zich al bijna onmisbaar heeft gemaakt voor de ploeg gezien zijn rol binnen de koers.

KNWU

Zo positief de wielerfanaat uit Mierlo gestemd is over zijn Amateur ploeg van TWC De Kempen en de totale vereniging welke het beste omschreven kan worden als breedte club, zo minder positief verloopt het gesprek met de ploegleider als het gaat over de KNWU, de Koninklijke Nederlandse Wieler Unie. "Al jaren hoor je van allerlei kanten dat men het met bepaalde zaken niet eens is met de KNWU. En terecht vind ik persoonlijk, want ook ik maak me grote zorgen. Meerdere keren heb ik tijdens bijeenkomsten en vergaderingen aan de bel getrokken en duidelijk mijn mening gegeven waar het fout dreigt te gaan of liever gezegd, waar het fout gaat ! En dat is zeer nadelig voor de renners maar ook voor de clubs. Pak alleen al het feit dat de KNWU dit seizoen de Beloftencompetitie heeft laten vallen. Er voor in de plaats is een Topcompetitie gekomen. Maar het kan toch niet zijn dat een junior meteen naar een Topcompetitie moet. Het gevolg kan zijn dat talentvolle coureurs de fiets aan de kapstok hangen of naar de Amateurs gaan omdat de stap veel te groot is", aldus Toon de Greef, welke het te gek voor woorden vindt dat organisaties als de Meeuws- en de Kersenronde in één keer zo'n Beloftencompetitie worden afgepakt terwijl men feitelijk de organisatie voor het nieuwe seizoen al helemaal hadden geregeld. "Vraag maar eens aan Jan van de Laar, de voorzitter van de Stichting Wielerevenementen Mierlo. Die was niet blij ! Of de heer Albert van Maasakkers welke zelfs is opgestapt uit het Districtsbestuur. Echte wielermensen die leven voor de wielersport", aldus De Greef welke zich ook onvoorstelbaar boos kan maken over het feit niet alle renners uit de ploeg mogen meedoen aan de Clubcompetitie terwijl men dit heel graag zou willen doen. "Het is toch te gek dat ik alleen maar renners aan de Clubcompetitie mag mee laten doen tot 23 jaar, terwijl een Elite renner van 30 jaar wel mee mag doen. Onvoorstelbaar en onbespreekbaar zo is al vele keren gebleken als dit werd aangekaart bij de KNWU", zo vertelt TWC De Kempen ploegleider Toon de Greef met enige boosheid in zijn stem tijdens het gesprekje aan de vooravond van de 38ste editie van de Rabobank Kersenronde in zijn woonplaats Mierlo. Vanaf het begin dat de Mierlose ploegleider de wieleragenda 2015 samenstelde voor de Amateurs van TWC De Kempen staat de datum van maandag 25 mei 2015 'Kersenronde Mierlo' met rood omcirkeld.

38ste Rabobank Kersenronde

"Wij komen met 13 renners uit onze ploeg aan de start en zullen er alles aan doen om een mooie prestatie neer te zetten. Ook deze keer zullen we niets aan het toeval overlaten en zullen we als ploeg alles zo maximaal mogelijk voorbereiden. Of we kans hebben op de bloemen ? Natuurlijk, we hebben een sterk team en de eenheid in de ploeg is uitstekend. Maar ook aanstaande maandag geldt, je moet een beetje geluk hebben, want in elke koers gebeurd er wel iets", aldus Toon de Greef, de Mierlose ploegleider van TWC De Kempen welke als chauffeur van de neutrale materialenwagen 1 in de koers zijn renners van dichtbij zal volgen. Zonder het uit te spreken, zie je hem aan het einde van het gesprek denken, dat het toch wel mooi zou zijn als één van zijn mannen voor een bosje zou kunnen zorgen na afloop van de koers waarbij de finish bijna aan zijn voordeur ligt. Een vaas om de bloemen in te zetten is dan spoedig geregeld. Laat dat maar aan regelaar en organisator Toon de Greef over !

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd