Afgelopen zaterdag was Hapert het zware strijdtoneel van de jongens en meisjes van categorie 1 t/m 7. In tegenstelling tot een week eerder, bij de "ouderen" in Veldhoven, lag het parcours er prachtig bij en was het geweldig crossweer! De organisatie had een mooie, zware en afwisselende uitdaging voor de rennertjes in petto. TWC de Kempen werd goed vertegenwoordigd in diverse wedstrijden. Voor Sanne, Lieke, Julia, Jesse en Daan was het hun eerste optreden op een NK Veldrijden; Pepijn, Joan, Mat, Sieb en Rick hadden al wat meer ervaring.
Voor de pauze kwamen Sanne en Pepijn in actie; voor Sanne was het haar eerste echte wedstrijd op een veldrijfiets, maar ze had tijdens de Pietencross en wat voorbereidende toertochten al laten zien dat ze goed kan sturen. Ze eindigde op de 15e plek, maar ze heeft de smaak duidelijk te pakken; dat komt helemaal goed!


Pepijn is, hoe jong hij nog is, toch al een beetje een ervaren rot aan het worden. Geroutineerd rijdt 'ie z'n rondjes en technisch ziet het er allemaal uitstekend uit. Komt terug van een "zwaar" jaar, met een heftige val in het voorseizoen achter de kiezen. Met een nette 32e plaats besloot hij dit veldseizoen en kan zich gaan voorbereiden op een super wegseizoen!
In de eerste wedstrijd na de pauze kwamen Mat en Jesse bij de jongens van categorie 5 aan de beurt. Mat startte ijzersterk en ging met de eerste groep de beklimming op; de eerste 10 bleken een maatje te groot, maar hij verdedigde zijn positie in de top 15 gedurende de hele race met verve om uiteindelijk als 14e te finishen. Jesse had de pech net achter de top 15 vast komen te zitten op de helling van de eerste klim en viel in het net. Na als ongeveer 40e over de bult te zijn gekomen begon de adrenaline goed te werken en ronde na ronde pakte hij met een verbeten blik in de ogen de ene na de andere tegenstander terug, om uiteindelijk vlak achter Mat als 15e te eindigen. Erg netjes van de heertjes!
Daarna was het de beurt aan hun trainingsmaatjes Julia en Lieke, bij de dames t/m 13. Beiden ook debuterend op een NK Veldrijden. Voor Lieke was het zelfs haar eerste echte wedstrijd! Dat daar een paar kanonnen aan de start stonden wisten we al! Ze waren zo gretig dat er een herstart nodig was! Zaak dus voor beide meiden om "de schade te beperken" en een goede race te fietsen. Dat hebben ze dan ook gedaan. Met een degelijke 15e (Julia) en 17e(Lieke) plek hebben ze zich zeer verdienstelijk geweerd, en hebben ze hopelijk ook de smaak te pakken gekregen om volgend seizoen nog sterker terug te komen. Juist bij deze categorieƫn kun je goed zien waar dat extra ervaring, techniek en lef in je voordeel kunnen werken.
In categorie 6 maakte Daan Adams zijn debuut op het NK. Met nog maar twee officiƫle wedstrijden in de benen startte hij dapper in een sterk veld, waarin met name Salvador Alvarado natuurlijk baalde dat z'n vaste nummer 1 was afgepakt.... Grote klasse van Daan om je in zo'n strijdgeweld te durven mengen, als beginneling! Doelstelling was niet als laatste te eindigen, en dat heeft'ie waargemaakt! Dat beloofd wat in het komende wegseizoen!
Vervolgens moest Joan aan de bak. Het was lastig vooraf een inschatting te maken waar zij zou kunnen eindigen. Met wat minder wedstrijdritme door blessureleed en wat ziekte kon er van alles gebeuren (zie wat er bij de elite tijdens het Belgisch kampioenschap gebeurde...) Top 5 zou lastig worden, want er zitten toch echt een paar zeer sterke specialisten in die categorie. In de eerste ronde hield ze dat echter nog goed vol, dankzij een hele snelle start. Daarna moest Joan toch wat prijs geven op de in topvorm verkerende "vedetten". Dat ze uiteindelijk heel knap 7e werd, op twee plaatsen achter de kampioen van 2014, is een enorme prestatie!
Als uitsmijter van de volle cross-dag mochten de oudste jeugdrenners hun krachten meten. Het zwart-wit-rood werd stijlvol verdedigd door Sieb en Rick. In een deelnemersveld van 42 renners, waarvan je van sommigen nu al weet dat het de volgende "Van der Poel" of "Van der Haar" kunnen gaan worden, moet je maar stand kunnen houden. En dat deden beide heren dan ook. Het was een schitterende wedstrijd voor de toeschouwers: de top 5 inspireerde alle ook fietsende toeschouwers toch nog maar eens te gaan oefenen op wat mooie technieken en trucs. Daar achter fietsten onze jongens een vermetele strijd als besten van de rest. En met een Sieb als 20e en Rick als 28e kon een prachtige dag worden afgesloten.
10 jeugdleden reden dit jaar mee tijdens het NK; jongens en meisjes, beginneling en ervaren. Laten we hopen dat we dit aantal volgende editie minimaal kunnen evenaren, en dat allen zich kunnen verbeteren tijdens het komende seizoen. Voor allen die al wel trainen, maar nog geen wedstrijden rijden: probeer het gewoon! Het is echt tof! Het veldparcours op 't Verzetje zal nu worden afgebroken, maar in oktober zal het er weer zijn: bergjes, balkjes, brug, zandbak, wasbord, slalom en misschien nog meer... In februari beginnen we weer op de weg: op naar de top!

Foto's

Sanne Van Herk in het Jeugdjournaal

Our website is protected by DMC Firewall!