Actueel nieuws en mededelingen TWC de Kempen

14-06-2020 | Valkenswaard Expositie Willem II –Gazelle profploeg

Op zondag 14 juni organiseert het Valkerij en Sigarenmakerij Museum in Valkenswaard in samenwerking met fotograaf en wielerverzamelaar Theo van Sambeek een expositie over de Willem II – Gazelle wielerploeg uit de jaren 60 van de vorige eeuw. Op de tentoonstelling in het museum in de Oranje Nassaustraat worden foto’s, wielerkleding, krantenknipsels geëxposeerd en alles wat op een of andere manier met de destijds befaamde profploeg te maken heeft. Op zondag 14 juni 2020 is de opening van de expo voor genodigden en wordt een boekwerk over de Willem II – Gazelle ploeg 1966 t/m 1970 gepresenteerd waarin de historie van het team uitvoerig wordt belicht.

De Willem II – Gazelle profploeg maakte destijds furore met sterke profcoureurs. In 1966 wordt onder leiding van Ton Vissers met een bescheiden Nederlandse formatie gestart. Vervolgens worden befaamde renners als Rik van Looy, Peter Post, Jo de Roo, Huub Zilverberg, Harrie Steevens en de toen nog jonge professional Rini Wagtmans gecontracteerd. Daarmee krijgt de ploeg groter internationaal aanzien. Ook Harm Ottenbros komt bij de Valkenswaardse profploeg onder contract en die zorgt in 1969 voor een stunt door zich in Zolder in de regenboogtrui van de wereldkampioen te rijden. Datzelfde jaar maakt Jan van Katwijk zijn debuut in de sigarenploeg en is daarmee naast Jo van Seggelen de tweede regionale renner. Ook onder meer Cees Haast en Eef Dolman worden aan de ploeg toegevoegd.

In 1966 gaat ook de Willem II profronde voor het eerst in Valkenswaard van start met Televizier-Batavus coureur Henk Nijdam als winnaar. Willem II – Gazelle coureur Harrie Steevens gaat tweemaal achtereen, in 1967 en 1968, voor heel veel publiek met de volle winst strijken. De profronde krijgt nog enkele jaren een vervolg met Herman Hoogzaad en de Belgen Eric de Vlaminck en George Claes als winnaars. Het zijn prachtige jaren voor de Valkenswaardse en Kempische wielersport.

De expo is vanaf 16 juni tijdens de openingsdagen van het museum toegankelijk voor het publiek. Tot en met de laatste dag van de Ronde van Spanje op 6 september kan men de historische wielertentoonstelling bezoeken.

Theo van Sambeek heeft als verzamelaar al veel bijeen gebracht, maar is nog naarstig op zoek naar meer materiaal voor zijn eigen verzameling en om ten toon te kunnen stellen. Wielerkleding, foto’s, krantenartikelen, kortom alles wat met de Willem II – Gazelle ploeg te maken heeft is welkom.  Men kan contact opnemen via e-mail info@fototvs.nl of per telefoon  0622744326.

Scroll naar boven