Het zal je niet zijn ontgaan. De regering heeft 6 april j.l. besloten om de maatregelen in het kader van de coronacrisis aan te scherpen om zo het coronavirus onder controle te krijgen. Het advies is om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan voor de noodzakelijke boodschappen, een frisse neus of de zorg voor een ander. Daarbij is het advies om 1,5 meter afstand in acht.
Het is jammer dat er in het weekend van 4 en 5 april in het land veel discussie is ontstaan over het gedrag van motorrijders en wielrenners die in grote groepen toch de weg op zijn gegaan. Dit is niet bevorderlijk voor het imago van de wielrenners en motorrijders dat toch al sterk aan kritiek onderhevig is. Dit doet ook onze wielersport geen goed.
Iedereen mag voor zichzelf invullen wat hij of zij verstaat onder een frissen neus halen maar duidelijk is dat het gedrag van de hiervoor genoemde hobbyisten in het dat weekend op grote schaal is afgekeurd. Als reactie daarop krijgen we zo meteen de maatregel en situatie dat bepaalde gebieden en wegen worden afgesloten voor diezelfde groepen motorijders en wielrenners. Wees bewust van de keuze die je als fietstoerist of wielrenner maakt om een frisse neus te halen. Bedenk voor jezelf hoe noodzakelijk het is om buiten te fietsen en welke alternatieven je hebt.
Hieronder vind je een aantal adviezen die je kunnen helpen bij het maken van je keuze.
#ridesolo: fiets alleen en houd 1,5 meter afstand
Het voordeel van de wielersport is dat je makkelijk alleen kunt trainen en niet afhankelijk bent van teamgenoten. Fiets dus alleen en vermijd drukke fietsomgevingen om de kans op verspreiding van het virus te beperken. Zorg ook dat je altijd 1,5 meter afstand houdt tot andere verkeersdeelnemers om het risico op verspreiding van het virus te beperken.
- Leeg je neus niet op straat
Houd rekening met elkaar en ‘leeg’ of snuit je neus niet tijdens het fietsen. Het is sowieso al niet fraai om te doen en in deze situatie ook niet zonder risico’s. In plaats daarvan kun je beter even stoppen om je neus te snuiten in een papieren zakdoek. - Beperk zware trainingen (ook indoor)
Beperk zware trainingen, zoals interval- en bloktrainingen en trainingen van drie uur of meer. Oftewel, inspanningen waar je twee dagen of langer van moet herstellen. Fiets op zo’n manier dat het geen grote aanslag doet op het immuunsysteem. Als het immuunsysteem te zwaar belast wordt, ben je (kort na de inspanning) vatbaarder voor ziekten en virussen, zoals het coronavirus. Tip: in onze trainingsapp Fondo vind je verschillende trainingsprogramma’s die geschikt zijn om te volgen deze periode. - Doe geen gekke dingen op de fiets
Pas op met risicovolle manoeuvres zoals wheelies en jumps en breng jezelf en anderen niet onnodig in gevaar. Ga ook geen onnodige risico’s nemen door in de bossen of in natuurgebieden te gaan fietsen. Ziekenhuizen hebben hun handen al vol aan het coronavirus. Ook zijn er al diverse gebiedsverboden in natuurgebieden waar je dus ook helemaal niet mag komen. Wij hebben onlangs nog gemerkt dat hierop extra wordt toegezien en er niet wordt geschroomd om hiertegen verbaliserend op te treden. - Gedragsregels voor het fietsen in de natuur
- Fiets alleen daar waar het is toegestaan.
- Respecteer de natuur: plant én dier.
- Fiets in kleine groepjes.
- Waarschuw andere recreanten tijdig en vriendelijk.
- Benader andere recreanten en drukke locaties stapvoets.
- Voorkom onnodig remmen: spaar de ondergrond.
- Maak geen onnodig lawaai.
- Laat geen afval achter.
- Zorg goed voor jezelf
In deze tijd is het goed om extra aandacht te schenken aan je persoonlijke verzorging. Houd je ochtendpols bij, zodat je goed kunt monitoren of je al hersteld bent van de training, nog even rustig aan moet doen, of toch iets onder de leden hebt. Gebruik tijdens de training een buff (nekwarmer), douche direct na de training en eet gezond zodat je lichaam optimaal herstelt. Was ook direct je sportkleding. Pak ook die extra uurtjes slaap, zodat het immuunsysteem goed kan herstellen.
- Gebruik je verstand
Gebruik tot slot je gezonde verstand. Fietsen is de mooiste sport op aarde, maar onze collectieve gezondheid is belangrijker. Neem zelf verantwoordelijkheid en hou de updates van het RIVM in de gaten.